Karate

Het ontstaan van Karate

Oosterse gevechtskunst (Martial art) met oorsprong in China, gaat zeker 6000 jaren terug. Werd later geperfectioneerd tussen 1279 en 1912. Onder andere door de Shaolin monniken. De door ons gekende karate heeft haar oorsprong gevonden op het eiland van Okinawa (Japan) ongeveer 200 jaar geleden. Sakugawa ging naar China en trainde er Karate. Hij kwam terug en verspreidde ‘Karate Sakugawa’ in Okinawa.

De moderne karate Shotokan (STIJL) werd door Sensei Gichin Funakoshi (1866-1957) gesticht. Sensei Funakoshi verspreidde de stijl Shotokan in het centrum van Japan en vervolgens heeft zijn school zich over de hele wereld verspreid.

Satoshi Miyazaki Shihan

Satoshi Miyazaki Shihan (shihan = meester), 8e dan J.K.A., kwam in 1966 aan in België en was tot zijn dood in 1993 hoofdinstructeur van de JKA-school in België. Onder zijn leiding groeide deze school uit tot de grootste stijlgroep in België.

Toen eind de jaren tachtig, bij het overlijden van Nakayama Sensei, zijn geestelijke vader, men hem vroeg terug te keren naar Japan, wees Satoshi Miyazaki dit af. “Mijn familie is hier in België”, zei hij. Tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen waren hem vreemd, begreep hij zelfs niet. Hij was Belg.
Zijn religieuze wortels zaten in het Zen-boeddhisme en de Shinto-religie, maar in zijn levenshouding zat ook een brok samourai-eer en -trots. Sterkst van al geloofde hij in mensen, vooral zijn mensen!
Hij voelde zich wereldburger zonder vaderland, maar had een hekel aan vliegtuigen. En hoe vaak hij ook op reis was, hij kon autorijden noch fietsen.
In 1993 zag Miyazaki Shihan één van zijn dromen binnen handbereik: het Europese J.K.A.-karate verenigen en organiseren. In februari werd, onder zijn impuls J.K.A.-Europa opgericht. Niet als doel op zich maar als middel om de stijl zuiver en gaaf te houden.
Voorjaar ’92 werd de diagnose gesteld en in mei van datzelfde jaar werd hij voor het eerst geopereerd. Vier weken later stond hij weer in de dojo.
Op 31 mei 1993 overleed hij, 55 jaar jong, na een laatste gevecht met een onzichtbare vijand.

Satoshi Miyazaki Shihan (8ste dan)

Karate vandaag

Karate is een discipline die het coördinatie vermogen bevordert, het oriëntatie- vermogen, de zelfbeheersing, de concentratie en het fysische vermogen ontwikkelt.

Het is een complete sport voor de ontwikkeling van het lichaam en de geest. De karatesport kan beoefend worden als zelfverdediging, competitiesport, als puur recreatief en als ontspanning, of kan zelfs een lifestyle zijn.

Wie kan karate beoefenen ? Bij JKA Roeselare kun je starten vanaf 9 jaar tot . . .

Onze waarden zijn: zelfkennis (nederigheid), eerlijkheid, inzet (moed), etiquette (hoffelijkheid) en zelfcontrole.